Květové vody mají široké využití v kulinarii. Používat je můžeme jak v teplé kuchyni při přípravě polévek, omáček a dezertů, tak i ve studené kuchyni do originálních nápojů a nepečených dezertů. Tyto aromatické poklady dodají pokrmům i nápojům vůni a šmrc. Jejich kvality jistě ocení zejména gurmáni, vegani a vegetariáni. Dnes se zaměříme na ovocná smoothie. S oblibou s nimi začínám den. Recepty si upravuji dle denní nálady. Představím Vám 3 mé oblíbené ranní sklenice energie, vždy pro 2 osoby.
V případě potřeby se nebojte husté smoothie naředit trochou vody či přidat další vymačkaný pomeranč. Pro větší chuťový zážitek doporučuji používat výhradně zralé ovoce. U nezralého hrozí překyselení žaludku.
Smoothie s mango, borůvkami a růžovou vodou
půlka menšího zralého manga
1 zralý banán
hrst čerstvých nebo mražených borůvek
šťáva ze 4 vymačkaných pomerančů
1 – 2 polévkové lžíce BIO růžové vody SoZoLe Rose
Proteinové smoothie s červeným pomerančem a růžovou vodou
šťáva ze 3 vymačkaných červených pomerančů
1 banán
Hrst čerstvých nebo mražených lesních plodů
1 – 2 polévkové lžíce BIO růžové vody SoZoLe Rose
1 polévková lžíce mandlové mouky neboli jemně namletých mandlí
1 polévková lžíce konopného proteinu
Zelené smoothie s chia semínky a mátovou vodou
šťáva z 1 vymačkaného grepu sweetie
šťáva z 1 vymačkaného pomeranče
1 malý banán
1 kiwi
1 polévková lžíce chia semínek
1 – 2 čajové lžičky mátové vody SoZoLe Rose
Nebojte se experimentovat. Hrajte si s barvami a vůněmi. Užijte si svůj denní start.
Další recepty tentokrát na teplý nápoj s růžovou vodou si přečtěte zde.
Na blogu najdete také lahodné lívanečky s růžovou vodou a citronovo-levandulové sušenky.
Mějte krásný týden!