Růžová voda se přidává do pokrmů od nepaměti, protože zvýrazňuje chuť jednotlivých komponentů. Recepty na nejrůznější kulinární speciality najdeme v blízkovýchodní, arabské, francouzské i balkánské kuchyni. Postupně Vás budu s těmi nejzajímavějšími seznamovat. Dnes začneme s něčím naprosto jednoduchým, a to jsou víkendové lívanečky s Bio růžovou vodou z růže damašské. Tato nejvyšší kvalita Bio květové vody pochází z organického kontrolovaného zemědělství, neobsahuje konzervanty, prošla nejpřísnější kontrolou a je vhodná k přípravě pokrmů.
Budeme potřebovat:
3 celá vejce
400 g kvalitního bílého neslazeného jogurtu (1 velký kelímek)
1,5 hrnku prosáté bílé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce kvalitního oleje (slunečnicový či olivový)
3-4 lžíce Bio růžové vody nebo ¾ degustační sklenice (viz foto)
Postup:
Nejprve si prosejeme mouku přes sítko. Lívance budou nadýchanější. Přidáme k ní 2 lžičky jedlé sody, abychom tu vzdušnost více podpořili. Do druhé šlehací nádoby přidáme 3 vejce, jogurt, olej a rozmixujeme. Do směsi přidáme růžovou vodu a na závěr zamixujeme již připravenou prosátou mouku s jedlou sodou. Vytvoříme trochu hustší palačinkové těsto. A šup s tím na pánev.
Na rozehřátou pánev dáme odměřené množství – 1 lívaneček = 1 polévková lžíce směsi. Smažíme klasicky z obou stran.
Na závěr lívanečky zaprášíme moučkovým cukrem, který zvýrazňuje aroma růží. Schválně zkuste jeden bez cukru a jeden pocukrovaný. Rozdíl je patrný. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Přeji Vám dobrou chuť a očekávejte další recepty s našimi květovými vodami.