Citrón a levandule je nádherná kombinace. Spojuje v sobě křehkost a svěžest dětství, bezstarostných dnů a lenošení. Tyto nadýchané a velmi rychlé sušenky jsou jako stvořeny pro pečení s dětmi. V tomto receptu jsou malý pomocníci velmi vítání! A pokud se mezi vámi najdou i milovníci levandule, vězte, že tyto sušenky musíte vyzkoušet. Jsou velmi aromatické a každé sousto Vám vykouzlí úsměv na tváři.
100% levandulová květová voda je skvělá nejen v péči o pleť, ale je ideální i pro přípravu moučníků, dezertů a nápojů. Používáme nejvyšší kvalitu z organického kontrolovaného zemědělství, jež prošla přísnou kontrolou a je vhodná v gastronomii.
Budeme potřebovat
Na sušenky
2 celá vejce
125 g másla
½ hrnku třtinového cukru
1 ½ hrnku mouku
2 lžičky jedlé sody
1 lžíce sušených levandulových květů (díky ní získají sušenky velice decentně pikantnost)
nastrouhaná kůra z BIO citrónu
Na polevu
½ hrnku moučkového cukru (může být i třtinový – poleva bude více křupat)
2 lžíce BIO levandulové vody
čerstvě vymačkaná citrónová šťáva
nastrouhaná kůra z BIO citrónu
Postup
Nejprve nechte máslo a vejce cca hodinu při pokojové teplotě. Poté vyšlehejte v menší nádobě vejce s rozměklým máslem a třtinovým cukrem, až se směs propojí úplně do hladka. Do větší mísy přesejte mouku a smíchejte ji s jedlou sodou. Obojí podporuje finální nadýchanost. Nastrouhejte si čerstvou citrónovou kůru. Ideálně z Bio citrónu. Já si pěstuji citróny na terase, a tak mám celoroční přísun chemicky neošetřených žlutých krasavců. (Případně můžete koupit sušenou bio citrónovou kůru.) Půlku nastrouhané kůry přidejte do mísy k mouce a druhou polovinu si ponechte na polevu. Na závěr rozmělněte v dlani 1 polévkovou lžíci sušených levandulových květů a přimíchejte. Nyní spojte vaječnou směs se suchou. Postačí lžící. Robot tu není potřeba.
Předehřejte troubu na 190 stupňů. Plech si vyložte pečícím papírem a pomocí lžíce vytvořte kulaté sušenky. Nanášejte vždy stejné množství přímo na plech. Pokud je chcete mít placaté, zatlačte na jejich střed prstem. Nezapomeňte nechat dostatečné místo mezi jednotlivými kousky. Budou hodně nadýchané a roztáhnou se na plechu. Pečte cca 10 min.
Po vytažení nechte zchladnout, pokud to teda děti vydrží A v mezičase si připravte polevu. V menší misce smícháme pomocí vidličky cukr, čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (přidávejte postupně), zbylou citrónovou kůru a 2 polévkové lžíce BIO levandulové vody. Hustší směs naneseme na vychladlé sušenky a necháme pár minut ztuhnout. Doporučuji podávat s levandulovým čajem pro děti a kvalitní kávou pro dospělé.
Dobrou chuť a vězte, že série kulinárie je teprve na svém startu. Bude toho ještě mnoho.
Předchozí recept na rychlé lívanečky s růžovou vodou naleznete zde.