Květové vody neboli hydroláty zná lidstvo již více jak 5000 let. Od samého počátku destilací byly hojně využívány jako ochucovadla pokrmů a nápojů. Před našim letopočtem je používal perský lékař Avicena, “otec medicíny” Hippokrates i egyptská královna Kleopatra. V kulinarii provází lidstvo po dlouhá staletí. V 18. století byly dokonce běžnou součástí kuchyní. V dnešních […]
Blog
Jak levandule zachránila popálené ruce
Určitě jste slyšeli, že levandule a zejména její éterický olej neboli esenciální olej pomáhá při popáleninám. Možná jste i četli o jednom francouzském parfumérovi, jménem R. M. Gattefossé, a jak zachránil své popálené ruce právě levandulovým olejem. Jak to ale bylo doopravdy?! Přečtěte si pravdivý příběh o levandulovém oleji z roku 1910. Exploze v parfumérské laboratoři Na […]
Chrpa modrá víla z bájných časů
Chrpa modrá neboli polní (Centaurea Cyanus) je v říši rostlin velice užitečnou, medonosnou a pylodárnou bylinkou s bohatými pozitivními účinky na naše zdraví. Není však naší původní odrůdou, nebývá pěstována a tak ji najdeme jen v polích jako plevel. Věřím, že jednoho dne se dočká, až ji my lidé budeme sít pro její léčivou sílu. O drobné luční krásce chrpě modré a jejím působení na naši pleť Vám bude vyprávět aromaterapeutka a fytoterapeutka Aneta Jirchářová. […]
Příběh o bergamotu
Exotický aromatický citrusový plod bergamot neboli Citrus bergamia je klasikou tzv. voňavého kufríčku každého nadšence aromaterapie a přírodních parfémů. Podle lidového vyprávění jej přivezl z Kanárských ostrovů Kryštof Kolumbus a začal jej pěstovat v Bergamu v italské Lombardii, což je jedna z hypotéz původu jeho názvu. Tradičně se používal k dochucení čaje Earl Grey. Jeho éterický […]