Růžové údolí je magické místo ukryté mezi dvěma horskými masivy, táhnoucími se v délce 120 km středem Bulharska. Pěstuje se v něm zákonem chráněná původní odrůda Růže damašské, neboli Rosa Damascena Mill, královna všech květin. Její drobné božsky aromatické květy se během jednoho měsíce v roce postupně otevírají a celým údolím se nese opojná vůně, které neutečete je doslova všude. Nádhera!!!!
Destilace damašských růží
Samotný sběr růží má svůj jasný řád a postup. Každý pěstitel ví, že jeho blížícím se znakem jsou rozkvetlé akácie. Rozkvetou-li tyto stromy, práce na růžových polí nastoupí do 14 dnů. Pole se sledují a když se objeví první rozkvetlé hlavičky damascen začínají se organizovat sběrači, řidiči a připravovat se technologové v růžovarnách. Růžovarna je pojem vycházející z bulharštiny. Označuje tzv. růžovou destilerii, určenou na destilaci růžového květu, ve které procházejí dvojitou destilací. Toto specifikum činí bulharskou růžovou vodu tak unikátní. Její kvality si cení celý svět a Bulharsko je světovým lídrem ve vývozu růžové vody a růžového oleje.
Ta pravá růže
Díky mocnosti růžového businessu existují různé kvality samotného produktu. Ne každá bulharská růžová voda je výjimečná, ne každá je z původní odrůdy Rosa Damascena Mill! Dalším faktorem je způsob pěstování a péče o samotnou rostlinu. Růžová voda SoZoLe Rose pochází nejen z organického zemědělství, ale i každý keřík na těchto polích je zapsán v registru pěstitelů této chráněné odrůdy. Hnojí se zde pouze organickým odpadem z růžovarny, který se mísí s kravím trusem z místní biofarmy. Nepoužívají se pesticidy, odpleveluje se “starou technologií” tedy čistou lidskou prací.
Začíná se za rozbřesku
Samotný sběr 2021 se díky chladnějšímu počasí tento rok zkrátil. Každý rok je jiný a každá produkce má svá specifika. Květy se sbírají ihned po rozbřesku, kdy jsou skrápěny ranní rosou. Do 10 kg pytlů putují pouze otevřené květy, jenž obsahují nejvyšší procento éterického oleje, které je nositelem charakteristické opojné vůně. Sbírá se ručně od svítání do poledne. Zaměstnávají se sociálně znevýhodněné a etnické menšiny, pro které je tato sezonní práce jedinou šancí, jak si zajistit denní chléb. Pytle si sběrači přivazují do pasu, aby měli volné ruce. Po naplnění pytel odnášejí na sběrné místo, kde již čeká zkušený pracovník. Každý pytel prověří, zváží a zapíše. Sběrači dostávají fixní částku za každý kilogram. Poté co se na tomto místě seskupí požadované množství plných pytlů, přijíždí řidiči, kteří expresně odvážejí růžové krásky do růžové destilerie. Čas je důležitý.
Tradice v moderním kabátě
Třešničkou na dortu je samotné zpracování čerstvého růžového květu ve více jak 100 let staré růžovarně s pěti tradičními měděnými nádobami, již jedinými funkčními svého druhu. Díky moderním technologiím a náročným hygienickým podmínkám se jedná o tradici v moderním kabátě. Tyto tradiční měděné nádoby a zkušenosti technologů výroby přidávají růžové vodě a oleji SoZoLe Rose specifikum, které se těžce popisuje slovy. Přivoňte si, ponořte se do této vůně a už navždy rozpoznáte pravou růžovou vodu a její vzácný olej.