Neváhajte se s námi spojit zde

Doprava zdarma při objednávce od 1500 Kč

Růj vlasatá

Růj vlasatá je nádherná křovina s léčebnými účinky a velkým potenciálem. Roste na suchých a kamenitých místech, často v dubových lesích do 800 m.n.m. Dosahuje výšky 2 až 3 metrů. Vlasatá se jí říká, protože její růžové květy připomínají chomáčky vlasů. Aromatické a léčivé komponenty jsou ovšem ukryty v jejích červených listech, která se na Balkánech po staletí používají pro své silné antiseptické, antibakteriální a hojivé účinky.

Nadýchané obláčky květů

Anglický název této rostliny zní Smoke Tree. Vychází z růžového až purpurově růžového zabarvení chomáčkovitých obláčků “vlasů”, které se tvoří po ukončení květenství. Tyto nadýchané obláčky pokrývají růjové keře během května a června. A odtud pramení i český název Růj vlasatá. Ve slovenštině se setkáme s označením Škumpa. Latinský či botanický název Cotinus coggygria, nás odkazuje k červenému zabarvení listů, které tyto keře získávají na podzim. Ne nadarmo se tento krásný keř pěstuje pro okrasu zahrad.

Tradiční odvar z listů

Sbírá se výhradně v divoké přírodě. V balkánské lidové medicíně se aplikoval v podobě obkladů, oplachů či koupelí z odvaru z listů na hnisavé vyrážky, akné, rány, hemoroidy, oteklé žíly, otoky kloubů, krvácející dásně, ženské problémy, anebo i při padání vlasů.

Éterický olej Růj vlasatá a kosmetika

V současnosti jeho hydrolát (květovou vodu) či éterický olej najdeme jako součást dětské kosmetiky pečující o podrážděnou plenkovou oblast, léčiv na hemeroidy, paradentózy a zánětů dásní. Používá se také při nadměrném pocení nohou. Pro vysoký obsah taninu je velmi efektivní jako adstrigent.

Květová voda Růj vlasatá

Mimochodem 100% květová voda Růj vlasatá, která se vyrábí destilací listů je skvělá nejen na podrážděnou a problematickou pleť, ale i na vlasy. A to jak na padání vlasů, tak i na podrážděnou vlasovou pokožku. Pro vlasové potřeby ji rozprašujte ke kořínkům vlasů nebo ji použijte jako vlasový oplach v poslední fázi mytí. To že čistí, vyživuje a revitalizuje problematickou a uklidňuje podrážděnou pokožku a zlepšuje bariérovou funkci pokožky, už připomínat nemusíme! Ovšem pozor na vůní! Je velmi specifická. Převládá v ní travnato – dřevitá vůně s lehce “citrusovými” tóny v závěru…ale citrón nečekejte. Tahle květová voda jednoduše tolik pomáhá, že ji vůni promineme.

Od léčení zvířat k lidem

Ale zpět k historii. V lidovém bulharském léčitelství se používala nejprve k léčení ran na nohou hospodářských zvířat. Byla natolik efektivní, že zhojila i obrovské rány po vlčích útocích. Na základě těchto informací jej začali aplikovat i na své rodinné příslušníky. Využití našla při obrovské škále problémů od hojení ran a zastavení krvácení, až po léčbu puchýřků neštovic, rýmy, hnisavé angíny a gynekologických problémů.

Multifunkční barvivo

Tento keř má multifunkční využití. Jeho oloupané větvičky se v Bulharsku tradičně vkládají do hroznové pálenky, protože jí přidávají žlutou barvu. Ve východním Středomoří se zase z jeho kořene a stonků této získává žluté a oranžové barvivo, které je tradičně používáno k barvení koberců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doprava zdarma

při objednávce od 1500 Kč

Platba CZK a EUR

Zasíláme do zahraničí

Klientská podpora

Po-pá 8:00 - 18:00

100% Bezpečný nákup

PayPal / Comgate / MasterCard / Visa

ZDARMA

E-Book

6 aromatických gurmé receptů s květovými vodami