Květové vody neboli hydroláty zná lidstvo již více jak 5000 let. Od samého počátku destilací byly hojně využívány jako ochucovadla pokrmů a nápojů. Před našim letopočtem je používal perský lékař Avicena, “otec medicíny” Hippokrates i egyptská královna Kleopatra. V kulinarii provází lidstvo po dlouhá staletí. V 18. století byly dokonce běžnou součástí kuchyní. V dnešních době se k jejich kouzlu opět vracíme. Nejznámějšími jsou jednoznačně růžová, levandulová a mátová voda.
Květové vody neboli bylinková espressa
Může Vás překvapit, že téměř každý hydrolát má své kulinární kouzlo. Kromě dezertů je využijeme také při dušení masa a zeleniny, k dochucení omáček, zeleninových i ovocných salátů a přípravě lahodných nápojů a smoothie. Pro intenzitu jejich aroma a chutí se květovým vodám říká “bylinková espressa”. V porovnáním s šálkem nálevu/čaje stejné byliny jsou mnohonásobně silnější! Užijte si jejich krásu ve třech netradičních nealkoholických letních nápojích, které s námi připravte pro celou rodinu:-)
Růžový ledový čaj anglické královny
Nejprve si připravíme lahodný a velmi aromatický ledový čaj v netradičním provedení. Vychází z receptu na klasický “Iced tea”, jehož základem je silný černý čaj, doporučujeme tzv. English Breakfast Tea. A právě Velké Británie, se svými okrasnými růžovými zahradami, nás inspirovala k použití opojného aroma BIO květové vody Damašské růže. Poté jsme přidali ještě několik chutí a vůní, které jsou nezaměnitelně spojeny s touto zemí, tedy svěží čerstvou mátou a citróny, bez nichž si ledový čaj snad ani nelze představit.
Budeme potřebovat:
1 hrst čerstvé nasekané máty
1 pomeranč nakrájený na plátky
1 citrón nakrájený na plátky
200 ml silného černého čaje
4 PL bio růžové vody Damašská růže
3 PL javorového sirupu
Dolejte 1 litrem perlivé vody
Led
Postup:
Uvařte si silný černý čaj. Nechejte jej vystydnout. Poté jej nalejte do džbánku. Přidejte nakrájené na plátky citrusy, bio růžovou vodu, javorový sirup, čerstvou nasekanou mátu a dolejte 1 litrem perlivé vody. Pokud máte čas, nechejte alespoň 30 min odpočinout a až poté přidejte led a můžete servírovat.
Pomeranče na růžích
Tento veselý a barevný letní nápoj je ideální pro nečekanou dětskou návštěvu. Je plný vitamínů a kouzelného růžového aroma. Můžeme si vyhrát s jeho dozdobením a použít takové ovoce, které nám aktuální letní měsíce přináší.
Budeme potřebovat:
500 ml pomerančového džusu (ideálně z čerstvě odšťavněných pomerančů)
1/2 panáku bio růžové vody
Hrst drobného ovoce
Perlivou vodu dle chuti (rozřeďte pomerančový džus dle Vašich preferencí)
Hodně ledu
Postup:
Promíchejte jednotlivé suroviny ve skleněného džbánku, nalejte do sklenice, můžete ještě dozdobit naříznutou jahodou a pomerančem na okraji sklenice. Užijte si aromatický letní nápoj s celou rodinou. Malý tip na závěr – “Dospěláci” si mohou přidat perlivé sladké víno, které se skvěle snoubí s růžovou vodou.
Mátová limonáda
Na řadu přichází favorit letního osvěžení, ochlazující aromatická mátová voda v efektivní limonádě. Protože co více k sobě ladí nežli máta a citrón?! Tento nápoj si jednoduše zamilujete! Je jednoduchý, rychlý a oblíbený. Překvapte s ním příbuzné a přátele na letní párty, “grilovačce” či pikniku.
Budeme potřebovat:
500 ml perlivé vody (pro děti můžete neperlivou)
1-2 lžičky 100% květové vody máta peprná
2-3 lžíce třtinového cukru či medu
1 citrón nakrájený na plátky
Led
Čerstvé mátové lístky na dozdobení
Postup:
Vše dejte do džbánku, zamíchejte a nalejte do skleniček. Pokud ji připravujete pro děti, snižte množství mátové vody na 1 čajovou lžičku a dětem do 3 let tuto limonády nenabízejte (Jak doporučuje ve své knize Hydrosols The Next Aromatherapy odbornice na hydroláty S. Catty).
Další díl letní nápojové série s květovými vodami očekávejte brzy.
100% květové vody vyrobené s láskou a maximální péčí v EU, bez chemie a konzervatů kupte zde.
Rádi experimentujete? Připravte si s námi další netradiční voňavé pokrmy. Najdete je v této sekci na blogu.