Jistě znáte růžovou, levandulovou, heřmánkovou či mátovou vodu – oblíbené květové vody, které jsou nedílnou součástí světa přírodní kosmetiky a aromaterapie. Ale napadlo Vás někdy, jaký je vlastně rozdíl mezi nimi a odvarem či nálevem, který si připravíte ze stejné byliny? Jak dlouho květová voda vydrží? A jaká je spotřeba odvaru? Čím se liší například čerstvý heřmánkový odvar od heřmánkové květové vody? A proč aromatické květové vody nabízejí tolik přínosů pro krásu, zdraví i duševní pohodu? V tomto článku Vám zodpovíme všechny tyto otázky, navíc Vám vysvětlíme, co to je květová voda, jak vzniká, a čím jsou její účinky tak jedinečné. Ponořte se s námi do světa aromatických rostlin a jejich jedinečných produktů.
Co to ale je květová voda?
Nejprve si vysvětleme, co to vlastně je květová voda a jak se vyrábí. Květová voda, květinová voda, hydrosol neboli hydrolát je 100% čistý přírodní produkt vznikající v procesu destilace, kterým se transformují části rostlin, jenž obsahují aromatické složky (těkavé organické sloučeniny), na aromatickou květovou vodu. Tyto poklady neobsahují žádné konzervanty či přísady. Po destilaci se chladí, filtrují a poté procházejí procesem mikrobiologické analýzy, která kontroluje čistotu, zbytkové procento éterického oleje a PH. Květové vody jsou používány jak v kosmetice, tak potravinářství, farmakologii či kulinarii a jejich svět je velmi pestrý.
Bylinný nálev
Bylinný nálev je způsob přípravy, při kterém se sušené nebo čerstvé bylinky zalijí horkou vodou a nechají se louhovat po stanovenou dobu, obvykle několik minut. Tento postup je podobný přípravě čaje a je vhodný pro bylinky, u kterých chceme zachovat jemné aromatické a účinné látky, například u listů a květů.
Bylinný odvar
Bylinný odvar se připravuje vařením tvrdších částí rostlin, jako jsou kořeny, kůra nebo semena, po delší dobu. Bylinky se standardně vaří alespoň 15-30 minut, aby se z nich uvolnily účinné látky. Tento proces je účinný pro extrakci látek, které se z bylin uvolňují obtížněji než u nálevů.
A jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Květové vody neboli hydroláty jsou 20 až 30 krát silnější než běžné bylinné odvary a nálevy. Proto pozor na ně! Takový čaj z růžových květů je stejně jako limonáda či ledový čaj z růžové vody skvělý nejen na pozvednutí nálady. Při přípravě limonády použijeme „pouze“ 1-4 polévkové lžíce na 1l vody. Proč?! Protože kdybychom se osvěžili celou sklenicí růžové vody, pěkně by nás to “prohnalo” a hlavně chuť by byla velmi velmi výrazná. Květové vody jsou jednoduše koncentrované aromatické i chuťové poklady. A v tom je jejich kouzlo! Po mnoho staletí se používají v mnoha kulturách k dochucování pokrmů.
Trvanlivost, která potěší!
Oproti odvarům obsahují květové vody pouze lehké a současně mnohem více aromatické přirozené složky (s maximální molekulovou hmotností 250), čímž si zachovávají svou jedinečnou vůni a účinnost. Květové vody neboli hydrolátů narozdíl od odvarů neobsahují hořčiny a třísloviny. Jejich komplexnost je plná účinných a současně jemných složek, které ocení i ta nejcitlivější a nejnáročnější pleť. Květové vody oplývají protizánětlivými účinky a jsou bezpečné pro všechny. A taková třešnička na dortu! Tušili jste, že zatímco nálevy je třeba spotřebovat do cca 24 hodin, naše květové vody Vám díky inovativní výrobě a způsobu balení vydrží 24 měsíců! Trvanlivost, která vás potěší!
Zajímá Vás proč se někdy používá název květová voda a jindy hydrolát?! Vysvětlíme Vám v tomto článku, čtěte zde.
Téměř 50 druhů 100% květových vod v inovativním balení kupte tady a v menším luxusním černém rozprašovači zde.